وبلاگ چت روم کامپیوتر و شبکه در سایت الفور
محاسبات نرم (Soft Computing) به مجموعهای از شیوههای جدید محاسباتی در علوم رایانه، هوش مصنوعی، یادگیری ماشینی و بسیاری از زمینههای کاربردی دیگر اطلاق میشود. در تمامی این زمینهها به مطالعه، مدلسازی و آنالیز پدیدههای بسیار پیچیدهای نیاز است که شیوههای علمی دقیق در گذشته به حلّ آسان، تحلیلی، و کامل آنها موفّق نبودهاند.
در مقایسه با تدابیر علمی نرم، روشهای علمی بکار رفته در سدههای پیشین، تنها از عهده مدلسازی و آنالیز سامانههای نسبتاً ساده در مکانیک، فیزیک، و برخی از زمینههای کاربردی و مهندسی برآمدهاند. مسائل پیچیدهتری همچون سامانههای وابسته به علوم زیستشناسی و پزشکی، علوم اجتماعی، علوم انسانی، علوم مدیریت و نظایر آنها بیرون از قلمرو اصلی و توفیقآفرین روشهای ریاضی و تحلیلی دقیق باقی ماندهبودند. شایان ذکرست که خصایص سادگی و پیچیدگی اموری هستند نسبی، و بهطور یقین، اغلب مدلسازیهای ریاضی و علمی موفّق در گذشته هم، به مفهوم مطلق کلام، بسیار پر اهمّیّت و پیچیده بودهاند.
محاسبات نرم با تقبل نادقیق بودن و با محور قرار دادن ذهن انسان بهپیش میرود. اصل هدایت کننده محاسبات نرم بهرهبرداری از خاصیت عدم دقیق بودن جهت مهار کردن مسأله و پایین آوردن هزینه راهحل است.
محاسبات نرم را میشود حاصل تلاشهای جدید علمی دانست که مدلسازی، تحلیل، و در نهایت کنترل سیستمهای پیچیده را با سهولت و موفّقیت زیادتری امکانپذیر میسازد. به عنوان مهمترین شاخههای این محاسبات، باید منطق فازی، شبکههای عصبی مصنوعی، و الگوریتم ژنتیک را نامبرد.
برخلاف شیوههای محاسباتی سخت که تمامی همّت و توان خود را به دقیقبودن، و در جهت مدلنمودن کامل حقیقت معطوف میدارند، روشهای نرم بر اساس تحمّل نادقیقنگریها، حقایق جزیی و ناکامل، و فقدان اطمینان استوار گردیدهاند. درک هر چه روشنتر از چرایی، چگونگی، و نیز فلسفه? اینگونه محاسبات جدید است که افقهای جدید در علوم پیچیده آینده را روشنمیسازد.
یکی از بزرگترین زمینههای کاربرد محاسبات نرم در ایجاد و گسترش وب معانی گرا خواهد بود.
به زبان ساده علمی، روشهای سخت برآمده از طبیعت و نحوه رفتار ماشین است، ولی، در مقابل، شیوههای نرم به انسان و تدابیر اتخاذ شده از سوی ذهن او به منظور حل و فصل مسائل اختصاص پیدا میکند.